Obuke za zvanja u unutrašnjoj plovidbi u Nemačkoj

Zbog pojačane potražnje naših ljudi za poslom u inostranstvu kao i zbog potrebe naših brodara za obučenim kadrovima i validnim plovidbenim ovlaštenjima na Rajni i ostalim unutrašnjim plovnim putevima Evropske Unije obratili smo se našem ministarstvu i rečnoj policiji Nemačke sa pitanjem priznavanja naših ovlaštenja. Nemačka policija je ponudila tri rešenja. Prvi je bileteralni sporazum između Republike Srbije i Rajinske komisije, drugi je polaganje ispita za zvanja u Nemačkoj i treće je prepis nekog od ovlaštenja države članice EU ako je posedujete. Kako odgovor ministarstva još čekamo a većina naših lađara ne poseduje ovlaštenja u plovidbi neke druge države ostaje nam trenutno samo dodatna obuka i polaganje stručnog ispita u Nemačkoj.
Osoba koja ima potrebe za rad na rekama Nemačke mora prvo izvaditi nemačku brodardarsku knjižicu (Schifferdienstbuch). Ona se može izvaditi u ispostavi vodene policije u Regenzburgu, Wurzburgu i Duizburgu. Za vađenje brodarske knjižice je neophodno obaviti lekarski pregled kod specijalizovanog doktora medicine rada u Nemačkoj i potom se u kancelariji rečne policije kupje knjižica u koju se upisuje osnovno tj. početno zvanje – decksman. Decksman je najniže zvanje i u rangu je našeg pripravnika za mornara. Osobe koje rade u određenim zvanjima na našim brodovima ako prilože srpsku brodarsku knjižicu sa overenim ukrcanjima i iskrcanjima kapetanije, priznaće im se plovidbeni staž kao da su plovili na nemačkim brodovima i u zavisnosti od broja dana provedenih na brodu dobijaju zvanja do Steuermana – u rangu našeg zvanja krmara. Neophodno je prikazati SVE brodarske knjižice koje posedujete kako bi dobili što veće zvanje.
Cena vađenja brodarske knjižice iznosi 10 eura a lekarski pregled iznosi 110 eura. Važno je napomenuti da prvi  lekarski pregled važi do pedesete godine života. Sledeći se rade na 5 godina do 65. godine života kada se rade na godinu dana.
Sa zvanjem štojermana zainteresovani kandidat ima pravo da polaže za neka od zvanja u Nemačkoj. Osnovni patent koji omogućava samostalan rad u rangu zapovednika je B patent ili Binnen patent. Sa ovlašćenjem B (Binnen) mogu da se obavljaju poslovi zapovednika na unutrašnjim plovnim putevima Nemačke osim Rajne i na svim unutrašnjim putevima Holandije. Ispit je na Nemačkom jeziku. Veliki patent ili Gross patent je ovlašćenje za obavljanje poslova zapovednika na Rajni. Potrebno je obaviti minimum 16 putovanja u zvanju štojermana da bi se ostvarilo pravo izlaska na ovaj ispit. Važno je napomenuti da se za zvanja do zapovednika u Nemačkoj NE POLAŽE nego se zvanja automatski dobijaju po stažu provedenom na brodu.
Osobe koje žele da polažu za ispite u Nemačkoj takođe mogu pohađati obuku u nekim od škola za pripremu za polaganje stručnih ispita.
Kapetan Milorad Gicić je u Regenzburgu pokrenuo sertifikovanu školu za osposobljavanje za zvanja u Nemačkoj. U nastavku prenosimo njegov dopis o cenama i uslovima kursa:

Potrebno je poslati skenirano:

– brodarske knjizice (srpske, nemačke, da se jasno vide dani ukrcanja, plovidbe, podaci)

– ovlascenja/patente

Nakon što se ovo posalje, prosleđujemo dalje na proveru da li ima osnova za izlazak na ispit ili na proveru da se vidi koje zvanje se može dobiti na osnovu ukrcanja.

Dalji troskovi zavise od ovoga.
Načelni plan kursa i troškovi su sledeći:

  1. nedelja

Početna predavanja iz nemačkog jezika sa brodarskim izrazima i pojmovima.

Trajanje 6 dana, ponedeljak-subota, dnevno 8 časova.

Na kraju nedelje test iz pređenog gradiva radi utvrđivanja daljeg toka kursa.

Cena: 150€/dan = 900€.

Ukoliko gradivo nije savladano, nastavlja se sa kursom iz nemačkog jezika sa brodarskim izrazima i pojmovima (isti uslovi kao i za 1. nedelju).

  1. nedelja

Nastavak predavanja iz nemačkog jezika sa brodarskim izrazima i pojmovima.
Trajanje 6 dana, ponedeljak-subota, dnevno 8 casova.
Na kraju nedelje test iz pređenog gradiva radi utvrdjivanja daljeg toka kursa.

Cena: 150€/dan = 900€.

Zavisno od toga kako je savladano gradivo iz prve nedelje (da li su polaznici shvatili terminologiju na nemačkom jeziku), počinje kurs iz oblasti brodarstva na nemačkom jeziku (propisi, znakovi, signalizacija).

Takođe zavisno od toga kako kandidat vlada materijom iz oblasti brodarstva, dalji tok kursa može biti:

  1. nedelja

Priprema iz oblasti brodarstva na nemačkom jeziku (propisi, znakovi, signalizacija).

Trajanje 6 dana, ponedeljak-subota, dnevno 8 časova. Priprema se održava u prostorijama DSA Agencije.

Na kraju nedelje test iz pređenog gradiva radi utvrđivanja daljeg toka kursa i termina polaganja ispita.

Cena: 150€/dan = 900€.

ili:

  1. nedelja

Predavanja iz oblasti brodarstva na nemačkom jeziku (propisi, znakovi, signalizacija).

Trajanje 6 dana, ponedeljak-subota, dnevno 8 časova. Kurs se odrzava u prostorijama DSA Agencije. Kurs drži predavač iz državne institucije.

Na kraju nedelje test iz pređenog gradiva radi utvrđivanja daljeg toka kursa i termina polaganja ispita.

Cena: 200€/dan = 1200€.

Ukupno trajanje kursa: 2 – 4 nedelje

Nakon završetka kursa sledi prijava i polaganje ispita pred komisijom.

U nastavku su prikazani troškovi koji nisu obuhvaćeni cenom kurseva.

Trošak puta: povratna karta Bgd-Reg-Bgd = 75-100€, zavisno od prevoznika

Trošak smestaja: hotel, 20-40€/dan zavisno od broja osoba u sobi/stanu, 7 noći, 140-280€

Troškovi ishrane: 15-20€/dan, individualna ishrana, moguće je organizovati dorucak i ručak u agenciji (u tom slucaju cena zavisi od broja kandidata i načina ishrane, cca 10-12€/dan)
Troškovi prijave ispita: 55-70€

Troškovi izrade patenta: 60€

Troškovi odlaska na ispit u Wurzburg i nazad u Regensburg: cca 50€

Troškovi lekarskog pregleda i vađenja nemacke brodarske knjizice: 120€ (ukoliko kandidat ima dunavski patent, a nema nemacku brodarsku knjizicu, radi lekarski i dobija brodarsku knjizicu, ova cena se odnosi samo na kandidate za kurs!)

Ciljana grupa kandidata su osobe iz brodarstva sa dužim plovidbenim stažom, sa zvanjem STEUERMANN i bar sa osnovnim znanjem nemačkog jezika – pisanje, čitanje, konverzacija (završen bilo koji kurs iz nemačkog jezika u Srbiji ili Hrvatskoj je zadovoljavajuć).

Zbog privatne i poslovne angažovanosti ljudi, kurs nije zamišljen da se 2 ili 3 nedelje odslušaju odjednom već parcijalno po nedelju dana ali, prema sposobnostima i mogućnostima polaznika, moguće je organizovati održavanje celog kursa bez prekida.
Ovo su okvirne informacije vezane za kurs. Moguće je da postoji jos sitnih troskova koji su u ovom momentu nepredviđeni.

Najbolje je da potencijalni kandidati  kontaktiraju direktno DSA Agenciju u Regensburgu.

Preuzmite DSA Prospekt u pdf-u

Zainteresovani pored ove škole takođe imaju na raspolaganju i nemačke kurseve. Najpoznatije škole su:

Atlas Schiffahrt Gmbh
i Akademie Barth

Za polaganje ispita je potrebno napredno poznavanje Nemačkog jezika. Svim zainteresovanim kandidatima preporučujemo da se sami pripremaju i da prilagode kurseve Nemačkog stručnim pitanjima.

Pitanja i odgovore za ispit za zapovednika Binnen možete preuzeti na:
https://www.elwis.de/Freizeitschifffahrt/fuehrerscheininformationen/Fragenkatalog-Binnen/
https://www.elwis.de/Freizeitschifffahrt/fuehrerscheininformationen/Fragenkatalog-Binnen/Basisfragen/index.html
https://www.elwis.de/Freizeitschifffahrt/fuehrerscheininformationen/Fragenkatalog-Binnen/Binnen/index.html
https://www.elwis.de/Freizeitschifffahrt/fuehrerscheininformationen/Fragenkatalog-Binnen/Segeln/index.html

Za sva dodatna pitanja oko kurseva i uslova polaganja možete kontaktirati škole direktno telefonski ili putem mejla ili predstavništvo rečne policije u Wursburgu: ast-sued.gdws@ wsw.bund.de