Sastanak sa pomoćnikom ministra 13.11.2017. u MSGI

Dana 13.11.2017. održan je drugi sastanak između predstavnika Udruženja profesionalnih lađara Srbije i pomoćnika ministra za vodni saobraćaj gospodina Veljka Kovačevića. Na sastanku je raspravljano o dosadašnjim rezultatima saradnje kao i o aktuelnim problemima u brodarstvu i njihovom rešavanju.

Osnovna tema razgovora je bilo povećanje bezbednosti plovidbe kontrolom režima plovidbe kao i kontrolom članova posade. Gospodin ministar nas je informisao o skorom formiranju centra za nadzor i monitoring plovidbe kao i o merama koje će se sprovoditi pri kontroli plovila.

Predočeni su problemi overe ukrcanja lađara koji rade pod stranim zastavama i obećano nam je razrešenje tog problema. Raspravljano je o potrebi usklađenosti rada kapetanija i boljoj komunikaciji.

Postavili smo pitanje vezano za priznavanje naših ovlaštenja u unutrašnjoj plovidbi na reci Rajni i dobii smo uverenje da je u toku realizacija biletaralnog sporazuma sa Rajnskom komisijiom, da je završeno 95% te da će sporazum biti potpisan u veoma kratkom vremenskom periodu. Potrebno je usklađivanje brodarskih knjižica i pravilnika o zdravstvenoj zaštiti i lekarskim pregledima.

Razgovor je protekao u zdravoj atmosferi sa vidnom željom obe strane za daljom saradnjom.

Upravni odbor Udruženja profesionalnih lađara Srbije