Saopštenje povodom sastanka u MGSI održanog 26.06.2018.
Veljko Kovačević (Foto: MGSI)

Na poziv pomoćnika ministra za vodni saobraćaj, gospodina Veljka Kovačevića, održan je treći sastanak između predstavnika Ministarstva i Udruženja profesionalnih lađara Srbije u prostorijama MGSI 26.06.2018.
Naše Udruženje je od strane ministarstva dobilo čast da imenuje stalnog predstavnika u komisiji za polaganje stručnih ispita kao i predstavnika u formiranju Radne grupe ministarstva.
Predstavljen je razvoj realizacije priznavanja plovidbenih isprava na reci Rajni. Pretpostavljeni rok za potpunu realizaciju je kraj godine. Predstavnici ministarstva su nas obavestili o izmenama i dopunama pravilnika o obaveznim lekarskim pregledima i o izmenama u pravilniku o minimalnom broju članova posade.
Od strane Udruženja ukazano je na problem overe ubrođenja osoba koje rade pod stranim zastavama sa našim brodarskim knjižicama. Dobili smo uverenje da se na tom problemu radi i da će se uskoro doći do konstruktivnog rešenja. Za sada savetujemo kolege koje rade pod stranim zastavama da izvade i vode ubrođenje u brodarskim knižicama države pod čijom zastavom plove. Ubrođenje vođeno na ovaj način, ako je overeno od strane države pod čijom se zastavom plovi, biće priznato od naše kapetanije.
Sastanak je održan u profesionalnoj atmosferi sa konstruktivnim i korisnim razmenama informacija u cilju poboljšanja i unapređenja brodarske struke.

Upravni odbor UPLS