Zdravstvene ustanove – dopis MSGI

Poštovane kolege, povodom obavljanja lekarskih pregleda i upisa u brodarsku knjižicu dobili smo dopis iz MSGI koji u potpunosti prenosimo:

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama koji je donet 2018. godine propisano je da se zdravstvena sposobnost članova posade broda utvrđuje zdravstvenim pregledom koji vrši zdravstvena ustanova koja ispunjava propisane uslove i dobije ovlašćenje ministarstva nadležnog za poslove zdravlja da može da obavlja zdravstvene preglede članova posade brodova unutrašnje plovidbe.

Radi sprovođenja odredaba navedenog zakona donet je Pravilnik o uslovima u pogledu zdravstvene sposobnosti članova posade brodova i drugih plovila, kao i uslovima i načinu vršenja zdravstvenog nadzora („Službeni glasnik RS“, broj 90/18). Novim pravilnikom su propisani uslovi za zdravstvene ustanove, između ostalih uslova je da zdravstvena ustanova ima u radnom odnosu doktora medicine specijalistu medicine rada koji ima završeni kurs za sticanje znanja potrebnog za vršenje zdravstvenih pregleda članova posade brodova unutrašnje plovidbe. Kurs za sticanje zvanja potrebnog za vršenje zdravstvenih pregleda članova posade brodova unutrašnje plovidbe organizuje i sprovodi institut za medicinu rada osnovan za teritoriju Republike Srbije.

S tim u vezi, obaveštavamo vas da će zdravstvene preglede članova posade broda unutrašnje plovidbe do organizovanja prvog kursa od strane instituta za medicinu rada, odnosno do izdavanja ovlašćenja ministarstva nadležnog za poslove zdravlja, obavljati medicine rada koje su po starom pravilniku vršili zdravstvene preglede članova posade brodova unutrašnje plovidbe. Nakon dobijanja informacija od strane ministarstva nadležnog za poslove zdravlja, spisak zdravstvenih ustanova ovlašćenih za vršenje zdravstvenih pregleda članova posade brodova unutrašnje plovidbe biće objavljen na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o čemu ćemo vas blagovremeno obavestiti.

S poštovanjem,

Jelena Sofrić, dipl. pravnik
viši savetnik