Povodom problema sa overom ukrcanja Srpskih državljana na brodovima koji plove pod stranom zastavom smo više puta kontaktirali nadležno Ministarstvo sa obrazloženjem problema kao i poteškoćama pojedinaca da ostvare pravo na polaganje stručnih ispita. Danas smo dobili pismeno obaveštenje o akcijama MGSI na rešavnju tog problema i u nastavku ga u potpunosti prenosimo:

 

“Poštovani,
Ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture je donela Pravilnik o izmenama i dopuni Pravilnika o uslovima, načinu i postupku izdavanja i zamene, sadržini i obrascu brodarske knjižice i dozvole za ukrcavanje, licima i organima nadležnim za unošenje i overu podataka, kao i sadržini, obrascu i načinu vođenja registra izdatih brodarskih knjižica i dozvola za ukrcavanje („Službeni glasnik“, br. 13/19), koji vam u pilogu i dostavljamo.

S tim u vezi obaveštavamo vas da smo navedenim pravilnikom predvideli mogućnost overe ukrcanja, odnosno iskrcavanja za članove posade broda koji su državljani Republike Srbije ukrcani na strani brod na način što je u članu 15. važećeg pravilnika dodat novi stava 6. koji glasi: „U slučaju da je u skladu sa propisima države čiju zastavu brod vije državljanin Republike Srbije ukrcan kao član posade tog broda sa brodarskom knjižicom izdatom u Republici Srbiji, overu ukrcavanja, odnosno iskrcavanja vrši lučka kapetanija, odnosno diplomatsko ili konzularno predstavništvo na osnovu uvida u izvod iz brodskog dnevnika potpisanog i overenog od strane zapovednika tog broda, odnosno overenog prevoda tog izvoda na srpski jezik. ”.

Ukazujemo da će se navedeni pravilnik primenjivati od 1. jula 2019. godine.

S poštovanjem,

Jelena Sofrić, dipl. pravnik
viši savetnik
Republika Srbija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Sektor za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe”