FOTO: Plovidbeni prolaz mosta u Novom Sadu 08.09.2019.

O problemu pecaroša u plovidbenim otvorima mostova i u plovnom putu smo već u više navrata pisali i izveštavali. Nakon poslednjeg pisanja situacija se malo primirila. Rečna policija je revnosno radila svoj posao i donekle su održavali plovidbu kroz Novi Sad bezbednom. Problem je počeo ponovo da se pojavljuju, pogotovo su kritični dani vikenda kada je pojava pecaroša u porastu.

Podsećamo:

Novi Sad je zbog suženih gabarita plovnog puta, dve uzastopne krivine, sidrišta i ulaza u kanal DTD izuzetno zahtevan za plovidbu. Objekti (čamci) koji se nalaze u blizini mosta smetaju navigatorima čak i kada se nalaze izvan obeleženih gabarita plovnog puta. Često, zbog velike brzine nizvodnih brodova i velikog “padanja” u krivini neposredno posle mosta, krma broda dolazi u graničnu zonu obeleženog plovnog puta i čamci koji se tu nalaze rizikuju sudar ili prevrtanje od vodenog talasa.

Apelujemo na Inspekciju plovidbe i rečnu policiju da nastave sa redovnim kontrolama i kažnjavanjem neodgovornih nautičara a na naše sugrađane pecaroše apelujemo da pročitaju naše Preporuke za bezbednu plovidbu rekama, kako bi se izbegle nezgode i moguće ljudske žrtve.