Pre nekoliko godina Srbija je dobila Agenciju za upravljanje lukama. To je bila odlična vest jer je zaista bilo potrebno oformiti takvo jedno telo, koje bi sredilo haotično stanje koje je u toj sferi nastalo.

Brodari uredno plaćaju takse po objektu utovara ili istovara i kada znamo da se promet u lukama povećava, to je zaista dobro za punjenje državnog budžeta.

Ali…

Problem nastaje u održavanju luka i utovarnih mesta. Trenutno stanje je na veoma lošem nivou. Većina utovarnih mesta je u lošem stanju a često i radnici na odgovornim radnim mestima ne nose zadovoljavajuću HTZ opremu.

Brojne su prijave naših lađara o lošoj situaciji. Nabrojaćemo samo neke primedbe.

Luka Apatin-utovarno mesto jako loše. Utovar se odvija uz posredsvo nasukane barze, prilikom utovara učestala su nasukanja brodova zbog nedovoljne dubine , utovarno mesto je nebezbedno za rad i loše je osvetljeno čak je bilo i smrtnih ishoda. U pomenutoj luci, pristan za putnicke brodove je ostećen od leda i već par godina stoji tako, bez ikakve funkcije i indicija da se osposobi. Luka Bogojevo – nepristupačan i nebezbedan pristup plovilima sa obale, ulaženje i izlaženje se vrsi preko improvizovanog lifta na čekrk koji je takođe nebezbedan. Samo stanje utovarnog mesta je poprilično loše. Luka Bačka Palanka – na ulazu u luku uz levu obalu stoji pogrešan znak za opasnost. Luka NS – nedovoljno vode prilikom ulaska u samu luku, stanje luke u lošem stanju, na utovarnim mestima prilikom nižih vodostaja nema dovoljno vode. Na vertikalnim vezovima nema bitvi za vezivanje. Pristup brodovima je nebezbedan i nepristupacan na levku broj dva i levku broj tri, na levku broj tri jedna talpa je otkinuta i visi više godina neobezbeđena i ozbiljno može da ugrozi i posadu i plovne objekte. Luka Šabac-Elixir i Luka Prahovo velika količina tovara (fosfata) završava u reci i potrebno je izvršiti kontrolu i standarizovati i obezbediti maksimalnu zaštitu životne sredine.

Fotografije samo nekih od mesta prikazuju sve navedeno.

Luka Novi Sad

 

Luka Apatin
Luka Prahovo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apelujemo na nadležno ministarstvo i Agenciju za upravljanje lukama da preduzmu mere za unapređenje i sanaciju trenutnog stanja kako bi mogli na adekvatan način da odgovorimo na poslovne izazove koja naša zemlja ostvaruje u ovoj grani privrede.

Upravni odbor UPLS