#Srbija je zemlja sa velikim brojem vodenih površina. Svake godine se beleži sve veći turistički razvoj svih vodnih potencijala. Na žalost, sistem bezbednosti i prevencije se ne razvija u skladu sa rastom turizma i privrede. Od početka rada našeg Udruženja upozoravamo na ogroman problem bezbednosti plovidbe i boravka na vodi. Da je situacija daleko od dobre pokazuje statistika koju smo izvukli iz pisanja medija u 2019. Obuhvatili smo samo objavljene informacije, pitanje je koliko je još događaja i nezgoda ostalo nezabeleženo i srećom izbegnuto.

Poražavajuće je da se javnost i mediji uopšte ne bave ovim problemom. Za čak dva potonula broda, od kojih jedan u sred Beograda, u medijima po nekoliko dana nije bilo nikakvih objava niti upozorenja. Svi su sa čuđenjem pratili potonuće i potragu za nestalima u Budimpešti gde je krajnji bilans stradalih bio 26. osoba. Tada je nastalo naprasno interesovanje za bezbednost plovidbe i boravak na rekama ali na žalost, sa tom tragedijom i njenim razrešenjem je nestalo i interesovanje društva za ovu tematiku. Naša zemlja ima mnogo strašniji bilans od Budimpešte svake godine, pa ni 2019. nije bila drugačija.

Crni bilans za 2019. godinu:

23 izgubljena života
1 požar na brodu
4 potonuća brodova
2. brodske havarije sa velikom materijalnom štetom, bez ljudskih žrtava

Pozitivna stavka je da u 2019. godini nije bilo leda pošto bi materijalna šteta bila značajno veća usled nedostatka ledolomaca i brodova za posebne namene.

Ljudski životi kod nas su izgubljeni najviše nedostatkom prevencije i edukacije kao i zbog neadekvatne kontrole inspekcije plovidbe. Na tragičnom spisku iz 2019. nalazi se i nesrećno stradali mornar srpskog državljanstva koji je plovio pod Slovačkom zastavom u Austriji. Za tu plovidbenu nezgodu kao i za nezgodu na Tisi kod Taraša, gde je pukom srećom izbegnuta pogibija dvoje ljudi, odgovornost je isključivo na zapovedniku broda. Zapovednici brodova u obe navedene nezgode su srpski državljani u penziji.

Zbog lošeg i zastarelog sistema edukacije i zapošljavanja mladih sve je veći broj brodova sa prestarelom posadom koja nije u stanju da obavlja radne zadatke u skladu sa potrebama i inovacijama koje donosi moderno društvo. Propusti u monitoringu i razvoju prevencije dovode do ovako tragičnog bilansa.

Po broju poginulih, havarija i iznosu materijalne štete u odnosu na broj stanovnika i koncentraciju saobraćaja  na vodama Srbije, smo nažalost na prvom mestu u Evropi. Nesreća u Budimpešti je naša godišnja realnost.

Pozivamo nadležna ministarstva, učesnike u plovidbi i predstavnike medija, da se uključe u analizu ovog ogromnog problema koji se i uprkos pojedinim preduzetim merama od strane ministarstva i dalje povećava.

Tragični bilans za 2019 – izvodi iz medija:

SMEDEREVO 04.02.2019.
Kako saznaju „Smederevske novine“, dvdesetjednogodišnji N.A. se utopio u Dunavu kod Smedereva, a za njegovim telom se još traga. Prema nezvaničnim saznanjima, do utapanja je došlo nakon što su trojica mladića pokušali da sa jednog ukotvljenog broda ukradu naftu. Oni su se čamcem približili brodu, pokušali da otvore rezervoar, ali je jedan od njih, pod još nerazjašnjenim okolnostima, upao u reku.
#https://smederevskenovine.rs/2019/02/04/utopio-se-mladic-u-dunavu/
PANČEVO 23.02.2019.
Na reci Dunav u visini naselja Milje kod Pančeva pronađeno je telo muškarca.
#https://www.republika.rs/hronika/hronika/118733/nesrecan-slucaj-brod-udario-camac-muskarac-ispao-utopio
NOVI SAD 27.04.2019
Dva muškarca srednjih godina nestala su u nedelju 7. aprila na Dunavu kod Kamenjara, nezvanično saznaje portal nsuzivo.
http://www.mojnovisad.com/vesti/na-dunavu-kod-kamenjara-nestala-dva-muskarca-id27224.html
Tela novosadskih ribolovaca Dragana Risa (48) i Milorada Popovića zvanog Pop (66) isplivala su iz Dunava dve nedelje nakon tragedije.
#http://www.mojnovisad.com/vesti/pronadjena-tela-pecarosa-nestalih-na-dunavu-kod-kamenjara-id27415.html
APATIN 27.04.2019.
Barta (33) iz Sombora smrtno je stradao u subotu, oko 17.30 časova, na Dunavu, između ovdašnjeg Brodogradilišta i restorana „Plava ruža“ u Apatinu. Mladić se utopio u prevrtanju skutera. Kako smo nezvanično saznali, tom prilikom na skuteru je sa njim bilo dvoje dece njegovih prijatelja, ali su oni srećom preživeli.
#http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:791672-TRAGEDIJA-KOD-APATINA-Muskarac-se-utopio-u-Dunavu-spasena-devojcica-12-lekari-se-bore-za-zivot-trogodisnjeg-decaka
MAUTHAUZEN 26.05.2019.
Jedan 29-godišnji srpski državljanin, član posade broda koji plovi pod Slovačkom zastavom, utopio se u Dunavu kod Mauthauzena. Brod, na kojem je radio Srbin, u petak se prilikom isplovljenja iz luke Ens na Dunav isprečio zbog visokog vodostaja, te udario u most kod Mauthauzena.
#https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:796865-TRAGEDIJA-U-AUSTRIJI-Srpski-mornar-29-se-utopio-u-Dunavu
KOSTOLAC 10.06.2019.
U NEDELjU po podne, na Kostolačkom kanalu, u nesreći izazvanoj strujnim udarom na jedrilici, jedna osoba je nestala, a dve su povređene. Za nestalim se i dalje traga, a nesreća se dogodila kada je jarbol plovila, na kojem su se nalazila trojica Beograđana, prišao blizu žica dalekovoda,
https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:799713-Jedrilica-naletela-na-dalekovod-otac-povredjen-od-sina-ni-traga
U Kostolačkom kanalu, nakon višednevne potrage, pronađeno je telo Ivana Đ. (46) iz Požarevca, koji je nastradao 10. juna, nakon strujnog udara na jedrilici.
#https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:800480-NAKON-VISEDNEVNE-POTRAGE-Nadjeno-telo-stradalog-na-jedrilici
NOVI SAD 07.08.2019.
B.M. (51) utopio se juče u Dunavu kod Mačkovog spruda.
#http://www.mojnovisad.com/vesti/utopio-se-u-dunavu-kod-mackovog-spruda-jos-uvek-se-traga-za-telom-id28972.html
TARAŠ 18.07.2019.
Dana 18.07.2019. motorni potiskivač TORO 3, sudar sa splavom na reci Tisi, u blizini sela Taraš, dvoje lakše povređenih na splavu.
RAM 27.07.2019.
Dana 27.07.2019. oko 14h na 1075 km reke Dunav, kod mesta Ram, došlo je do požara u mašinskom delu potiskivača/ledolomca Petrovaradin. U momentu požara, brodu Petrovaradin su u pomoć priskočile posade sa brodova koji su bili u okruženju. Osim blažeg trovanja dimom niko od posade nije stradao.
BEOGRAD 28.07.2019.
Probijanje broda Podgorina na 15 km reke Save.Prilikom isplovljenja sidrena šapa je zakačila čelično uže sa pontona i došlo je do slaganja i probijanja brodskog trupa. Zabeležena je veća materijalna šteta.
Izvor: Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju
RAM 05.08.2019.
Prevrtanje barži (potisnica) u vlasništvu firme DMB Shipping. Nezgoda se dogodila u blizini mesta Ram, na 1076,2 km reke Dunav. Bez ljudskih žrtava.
BEOGRAD 18.08.2019.
BEOGRAD: Telo 14-godišnje devojčice pronađeno je večeras u reci Savi kod Makiša.Blic navodi, pozivajući se na nezvanične informacije, da je nestanak devojčice prijavljen danas oko 17 sati i da su telo, nakon višečasovne potrage, našli ronioci Žandarmerije. Kako se prenosi, devojčica je navodno bila na jednom od privatnih splavova kod Makiša, a u jednom trenutku neko od okupljenih je primetio da je nema, posle čega je počela potraga.
#https://www.dnevnik.rs/hronika/beograd-telo-devojcice-14-nadeno-u-reci-savi-18-08-2019
NOVI SAD 20.08.2019.
Dunav u Novom Sadu, jutros oko 9 sati se, po nezvaničnim saznanjima, utopio muškarac starosti između 60 i 70 godina. Ljudi koji su se zatekli u blizini, odmah su obavestili policiju, te je organizovana potraga.Pretpostavlja se da je reč o pecarošu, koji je ispao iz čamca. Navodno je pokušao da se domogne plovila, ali u tome nije uspeo i potonuo je.
#https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:813290-Utopio-se-pecaros-u-Dunavu
ZEMUN 09.09.2019.
Dalibor Andonov Gru (46) poginuo je kada je prilikom vožnje kajta upao u Dunav.
http://rs.n1info.com/Vesti/a524399/Poginuo-reper-Dalibor-Andonov-Gru.html
JEZERO ĆELIJE 16.09.2019.
Njegoš Radosavljević (28), pripadnik Vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Kruševca, utopio se u ponedeljak u jezeru Ćelije. Potraga za njim trajala je satima, a onda su ronioci u noćnim satima pronašli njegovo telo. Kada su ga izvukli, na njegovom telu konstatovane su povrede slepoočnice i ramena, pa se pretpostavlja ga je zakačila elisa na čamcu. Nesreća se dogodila u popodnevnim satima nakon spasilačke vežba na jezeru Ćelije kod Kruševca.
#https://www.blic.rs/vesti/hronika/utopio-se-vatrogasac-njenog-radosavljevic/6xhrxqe
Brod SALAJKA
Dana 26.09.2019. oko 19:30h, usled plovidbene nezgode je došlo do potonuća samohodnog teretnjaka “Salajka”. Do potonuća je došlo nakon udara broda u neobeleženu potopljenu baržu koja se nalazi u desnoj obali na 1166 km reke Dunav, Ada Huja, Beograd. Svi članovi posade su spašeni uz pomoć lokalnih ribara koji su priskočili u pomoć.
ŠID
Udavila se dva migranta u jezeru kod Šida. Na jezeru Sot kod Šida u utorak su se utopila dva punoletna migranta.IZVOR: TANJUG UTORAK, 1.10.2019. | 15:11
APATIN 10.11.2019.
Četvorica migranata nestala su u Dunavu kod Apatina, prilikom pokušaja da ilegalno pređu u Hrvatsku, nezvanično saznaje N1. Čamac pun migranata koji su išli ka Hrvatskoj se sinoć prevrnuo na Dunavu kod Apatina, u blizini vikend naselja Vagoni.
Izvor:
#http://rs.n1info.com/Vesti/a542803/Prevrnuo-se-camac-s-migrantima-kod-Apatina-traga-se-za-nestalima.html
ZLATARSKO JEZERO 14.11.2019
Ronioci Žandarmerije pronašli su u Zlatarskom jezeru, kod Nove Varoši, beživotno telo Milutina Rističevića (61) iz Užica koji je u ponedeljak, iz nepoznatog razloga ispao iz svog čamca u jezero i udavio se.
#https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktuelno.291.html:830174-Milutin-je-ispao-iz-camca-i-stradao-Ronioci-pronasli-telo-Uzicanina-koji-se-utopio-u-Zlatarskom-jezeru
KARAVUKOVO 23.12.2019.
Prevrnuo se čamac, poginulo šest osoba, od toga dvoje dece.
#http://rs.n1info.com/Vesti/a554755/Prevrnuo-se-camac-s-migrantima-kod-Karavukova.html
Potonuće plovnog bagera PIVA
#https://udruzenjeladjara.com/blog/2020/01/02/u-novu-godinu-sa-novim-potonucem-bager-piva-02-01-2020/

Upravni odbor #UPLS