Proteklih godina smo puno pisali o problemu odlaganja smeća sa brodova u Srbiji. Neke promene na bolje su vidljive ali na žalost samo u Novom Sadu i Beogradu i uglavnom samo za putničke brodove.

Teretni brodovi imaju ogroman problem sa regularnim odlaganjem otpada jer na graničnim prelazima i u lukama na graničnim prelazima ne postoje kontejneri a često i preterano revnosni službenici ne dopuštaju bacanje otpada pozivajući se na opasnost od svinjske kuge i preporuke ministarstva o ograničavanju bacanja organskog otpada.

Dana 25.02.2020. smo od kolega u Prahovu dobili informaciju da nemaju mogućnost izbacivanja otpada. Obavestili smo predstavnicu Dunavske komisije u Srbiju koja je momentalno posla zahtev Luci Prahovo za postavljanje adekvatnih kontejnera te sad ostaje da vidimo koliko će vremena nadležnim organima biti potrebno da postupe po zahtevu.

Pozivamo nadležna ministarstva da se ozbiljnije pozabave problematikom odlaganja otpada. Svo smeće koje se ne odloži po propisu potencijalno završi u našim rekama što povlači mnogo veće probleme u budućnosti.

Upravni odbor UPLS