Premijerki Ani Brnabić

Ministarki Zorani Mihajlović

Kriznom štabu

Poštovani, ponovo Vam se obraćamo sa molbom za razrešenje sporne odluke o iskrcavanju/ukrcavanju posada na rečene brodove u Srbiji.

Uredbom je predviđeno da se osoblje, ukoliko želi smenu, a brod je doplovio iz inostranstva, mora da provede u vojnom karantinu 28 dana. Smatramo da je odluka preterana i nepotrebna. Svaki brod se može posmatrati kao svojevrsni karantin, pogotovo što su sve podunavske zemlje kao i pomorske luke, uvele vanredne mere za pristajanje brodova i manipulaciju tereta sa izuzetno visokim merama izolacije brodova i posada.

Predlažemo da svi brodovi sa domaćom posadom, po isplovljenju iz poslednje luke u inostranstvu, budu tretirani kao karantin te da se po isteku 14 dana od poslednje izlazne revizije (po izvodu iz brodskog dnevnika) brod i posada tretiraju kao bezbedni i da se posada može iskrcati uz propisanu meru samoizolacije u slučaju potrebe.

Takođe predlažemo da se u potupku hitnog iskrcavanja člana posade sprovede obavezno testiranje i po hitnom postupku osoba iskrca u željenoj luci. Po potrebi se nakon pristaljanja broda u luku zarad izmene osoblja može izvršiti dezinfekcija stambenih prostorija, ukoliko je obavljeno iskrcavanje osoblja po hitnom postupku.

U nadi da ćete prihvatiti naše predloge i obezbediti našem nautičkom osoblju zaslužen odmor i brigu o svojim porodicama unapred se zahvaljujemo.

Upravni odbor UPLS