UPLS I УПЛС,

Ministarstvu zdravlja
Vladi republike Srbije
MGSI

Poštovani,

Obraćamo Vam se po treći put u cilju razmatranja promene ili ublažavanje mera samoizolacije za članove posade brodova unutrašnje plovidbe.
Ukrcano osoblje-članovi posade brodova su zbog specificnosti posla sami po sebi već u izolaciji kada su ukrcani na brodu. Mera samoizolacije u trajanju od 28 dana mnogo otežava život članovima posade jer velika većina zaposlenih na brodovima radi u režimu mesec-mesec ili petnaest-petnaest ( koliko dana ukrcanja toliko slobodnih dana). Veliki broj članova posade je bio ukrcan na brodu u inostranstvu duže od dva meseca i pri povratku u Srbiju na granici im je izdato rešenje o samoizolaciji od 28 dana bez ikakvog sluha na objašnjenje članova posade, da je mera od 28 dana samoizolacije preduga i da nisu bili izloženi nikakvoj opasnosti te da su na brodovima u Evropi bili u karantinu i po dva meseca. Smatram da je ovo, po mentalno i fizičko zdravlje lađara, izuzetno teška mera. Podsećamo da je svim ostalim učesnicima u saobraćaju, čak i taksistima, od prvog dana vanrednog stanja, ukinut obavezan karantin i samoizolacija. Napominjemo da od početka vanrednog stanja nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze kod lađara.
Molimo Vas da razmotrite navedene motive i razmotrite naš predlog o ublažavanju obaveznog karantina za ukrcano osoblje te da nam odgovorite u što kraćem roku.

Srdačno se zahvaljujemo,

Upravni odbor UPLS