FOTO: Brod SPEED, Mesto napada u Smederevu.

Problem plovidbe, pristajanja i sidrenja u zoni Smedereva je konačno dobilo i status OPASNOG PO ŽIVOT posade. Naše Udruženje već godinama upozorava na bezbednosne opasnosti u Smederevu, od pljačkanja tereta sa brodova do bezočnog upada u stambene prostorije posada. Policija i nadležni gotovo ništa ne preduzimaju da se ovo promeni.

Poslednji slučaj se dogodio 26.05.2020. u 2 i 30h, na 50 metara od policijske stanice na smederevskom keju. Maskirani razbojnici su upali na brod, otvorili tovarni prostor i počeli sa krađom. Druga grupa razbojnika je ušla u stambene prostorije i počela da pljačka lične stvari i novac od posade. Posada je pokušala da se suprotstavi i spreči pljačku ali su fizički  napadnuti metalnim pajserima i samo čistom srećom je sprečeno krvoproliće.

Policija je odmah obaveštena. Dežurni policajac nije reagovao iako je imao policijski čamac na raspolaganju, samo 50 metara od broda. Policajac tvrdi da nije ništa video a da kamere za nadzor BAŠ TADA nisu radile!? Kriminalistička policija je na uviđaj došla nakon šest sati, tačnije u 8 i 30h. Posada je dala izjave a razbojnici do sada nisu uhvaćeni niti su pronađene lične stvari i novac posade. Policija se, kao i u prethodnim slučajevima odnosila prema posadi kao prema osumnjičenima.

Detaljnom analizom dešavanja u smederevskom pristaništu može se zaključiti samo jedna stvar, nadležni nisu sposobni da obezbede sigurnost brodova i posada. Problemi napada na brodove, u istom intenzitetu, traju već gotovo deceniju.

Ukoliko se nadležni, po ovom pitanju ne oglase i ne prikažu plan borbe protiv kriminala u ovom sektoru, mi ćemo kao Udruženje profesionalnih lađara Srbije  biti prinuđeni da proglasimo Smederevo za CRVENU ZONU plovidbe.

U slučaju proglašenja CRVENE zone, svim lađarima, brodarskim firmama, turističkim operaterima, Dunavskoj komisiji, Savskoj komisiji, Rajnskoj komisiji i svim amabasadama podunavskih zemalja, ćemo poslati UPOZORENJE na bezbednosnu opasnost i daćemo preporuku plovidbe i sidrenja u ovoj zoni.

Čekamo nadležne da se oglase.

Upravni odbor #UPLS

#Srbija #Smederevo #Predsednik

@anabrnabic @avucic @pomorac