Novo leto a stari problemi. Posle niza upozorenja na ugroženu bezbednost plovidbe na akvatoriji Beograda (reka Sava 0 – 15km), sektor ušća reke Save i Dunava, nedovoljnom inspekcijskom nadzoru nad plovilima nismo postigli nikakav pozitivan rezultat. Problemi su počeli da se javljaju i na akvatoriji Novog Sada od 1250-1265km. Nautičari su često usidreni u plovnom putu, splavare – rinuju ( plove sa isključenim motorima posredstvom vodene struje) ne obraćaju nikakvu pažnju na ostale učesnike u plovidbi, vezuju se za objekte bezbednosti plovidbe (bove koje označavaju ivice plovnog puta), što je po zakonu izričito zabranjeno, presecaju kurs velikim plovilima i u ozbiljnoj meri ugrožavaju bezbednost plovidbe. Navigatori na velikim brodovima su sve češće izloženi veoma stresnim situacijama zbog nesavesnosti nautičara, ljubitelja reke, i zbog odsustva adekvatnog inspekcijskog nadzora na rekama.

Od već veoma zahtevnog zadatka prolaska kroz novosadske ili beogradske mostove za jednog navigatora u letnjem periodu, došli smo do noćne more i prenapete situacije za navigatora koji treba da obavi gotovo nemoguć zadatak.
Ovom prilikom apelujemo na sve nautičare da krajnje ozbiljno shvate plovidbu i boravak na reci, da omoguće ljudima koji se profesionalno bave plovidbom da nesmetano obavljaju svoj posao bez nepotrebnih stresova i problema, a nadležnim organima takođe da ozbiljno shvate naša upozorenja i pojačaju inspekcijski nadzor na teritoriji cele Srbije.

Posebno bi pozvali sva nautička udruženja da nam se jave ukoliko su zainteresovani za besplatnu dodtatnu edukaciju iz bezbednosti plovidbe za svoje članove. Na našem sajtu se može preuzeti besplatna brošura sa preporukama za nautičare a mi smo, kao Udruženje profesionalnih lađara, na raspolaganju svima da kroz razgovor i edukaciju podignemo nivo znanja i svesti svih učesnika u plovidbi.

Upravni odbor UPLS

FOTO: Privezivanje za objekat bezbednosti plovidbe

FOTO: Presecanje plovnog puta nizvodnom konvoju

FOTO: Splavarenje (rinovanje) u plovnom putu.

 

FOTO: Sidrenje čamaca u plovnom putu