Pre tri meseca smo najavili ekološku katastrofu. Niko nije reagovao!

O zanemarivanju brodova od nacionalnog značaja i prepuštanje brodova na milost i nemilost Dunavu i vremenskim prilikama, pišemo već godinama unazad. Vrhunac je bio potonuće Čakora, do kojeg je došlo čistim javašlukom i neradom nadležnih službi.

Kada je do potonuća došlo upozoravali smo i najavljivali moguću ekološku katastrofu, do koje je na žalost dolšlo i koja traje. I dalje ni jedna gradska služba ne preduzima NIŠTA da bi se problem sprečio i da bi se izbegla još veća šteta.

Izlivanje naftnih derivata je izuzetno opasno po okolinu. Jedna kap naftnog derivata zagadi m2 zemljišta na sto godina. Iz potopljenog broda već danima ističu naftni derivati u vodu.

Nepotrebno je napominjati da su ublizini reni bunari, tj. bunari pitke vode i da su izvorišta u opasnosti kao i biljni i životinjski svet.

U našoj državi kao da su svi slepi, a sam grad Novi Sad koji je u velikim projektima sređivanja priobalja, nije u stanju da ukloni potonuli objekat iz kog se izliva toksična materija.

Kao i do sada, NIKO nije odgovoran i niko ne preduzima NIŠTA.

Slike govore sve…

FOTO: Naftna mrlja iz potonulog ledolomca

 

 

Za one koji tvrde da se brodovi Čakor i Vučevo ne mogu osposobiti i koristiti za svoju prvobitnu namenu zbog zastarelosti i nerentabilnosti, u prilog postavljamo fotografiju identičnog broda koji plovi i radi u Mađarskoj.

FOTO: Jedan od aktivnih Mađarskih ledolomaca (27.07.2020)