Republika Srbija ima nekoliko graničnih prelaza na Dunavu. Jedan od najznačajnijih i najfrekfentnijih je granični prelaz Bezdan. Sam objekat graničnog prelaza, gde se nalaze službene kancelarije granične policije, kapetanije, carine i kompanije za agentiranje brodova, je lepa građevina koja se svojom nenametljivom arhitekturom izuzetno lepo uklapa u pitomi izgled ovog prelepog rezervata prirode.

Međutim…

U samoj zgradi već godinama postoji izgleda nerešiv problem. Unutrašnjost službenih prostorija su naselile laste, koje nekontrolisano prave gnezda u zgradi i zvanične službene objekte Republike Srbije prilagođavaju svom životnom staništu kroz prirodne procese. Najgore od svega je što je zgrada remontovana i potpuno sanirana pre nepunih 10 godina, što se po trenutnom izgledu unutrašnjosti nikako ne bi reklo. Izmet ovih ptica se nalazi svuda i predstavlja zaista užasan prizor u zgradi. Postavlja se pitanje sanitarne tj. zdravstvene sigurnosti zaposlenih i posetilaca. Najviše od svega iznenađuje ravnodušnost svih zaposlenih službenika, kao i nadležnih ministarstava.

Osim unutrašnjosti prostorija problem predstavlja i slaba osvetljenost prilazu od pristaništa do zgrade. Čitava okolina obiluje mnoštvom divljih životinja tako da nije iznenađenje ako prilikom predaja neophodne dokumentacije u navedenu zgradu, naletite na divlju svinju ili jelena.

To je izuzetno atraktivan fenomen za turizam ali kod posada brodova, pogotovo stranaca, ume da izazove strah i u najmanju ruku čuđenje. Da ne naglašavamo da je u pitanju granični prelaz R. Srbije te da sam izgled i uređenost obale kao i odnos i izgled zaposlenih treba da predstavlja Republiku Srbiju u svom najboljem izdanju.

Pored lošeg pristupa obali sa pontona, neadekvatne rasvete staze, divljih životinja koje se šetaju slobodno (bez barem table sa upozorenjem za posetioce), ptičijih gnezda i ogromnom količinom ptičijeg izmeta u samoj zgradi, imamo problem Lučke kapetanje koja ne radi u skladu sa zvaničnim radnim vremenom (istaknutom na sajtu MGSI). O samom održavanju zgrade ne vredi ni pričati.

Postavljamo pitanje nadležnima, da li je moguće da 20 godina ne može da se reši adekvatan i bezbedan prilaz posadama i da se obezbede higjenski uslovi za život i rad državnim službenicima na graničnom prelazu za brodove Bezdan.

Fotografije prostorija GP Bezdan pokazuju sliku naše zemlje kao i naš odnos prema državi i državnom.

Upravni odbor UPLS

FOTO: Granični prelaz Bezdan

Fotografija sa pontona za pristajanje brodova.

 

FOTO: Unutrašnjost GP Bezdan

 

 

Na samo dvadesetak kilometara od Bezdana nalazi se granični prelaz Mohač, pristanište graničnog prelaza koje svojim izgledom i organizacijom zaposlenih može da posluži kao primer svim podunavskim zemljama.