U letnjim mesecima je povećan broj nautičara na domaćim rekama. Većina je dobro pripremljena za izazove koje nosi reka ali, na žalost, ima i neodgovornih koji svojim ponašanjem ugrožavaju bezbednost plovidbe i živote kupača.

Ove godine je smanjen promet trgovačkih i putničkih brodova ali je izuzetno povećan broj nautičara. U proteklom mesecu primećeno je pojačano delovanje rečne policije i inspekcije plovidbe na uklanjanju nesavesnih pecaroša iz plovnog puta kao i povećena kontrola bezbednosti plovidbe, što je za svaku pohvalu.

Povećanjem broja brzih čamaca i skutera stvorili su se novi bezbednosni izazovi koji, po našem mišljenju, nisu još uvek adekvatno obrađeni. Najveću opasnost predstavljaju gliseri i skuteri u zonama kupališta.

Analizom priobalja i postavljanjem adekvatnih oznaka na kupališta, postavljanje znakova u zonama za sport i razonodu i znake zabrane u kritičnim područjima uveliko bi se povećala bezbednost i probudila svest nautičara.

Pohvaljujemo napore rečne policije i inspekcije plovidbe na uspostavljanju reda na domaćim rekama i pozivamo nadležne da razmotre naš predlog o analizi rizičnih zona bezbednosti i postavljenje adekvatne znakovne signalizacije.

Upravni odbor UPLS

FOTO: Policija uklanja pecaroše iz plovnog puta u Novom Sadu