Samohodni teretnjak Beograd 10 je potonuo u okolini Smedereva 02.11.2016. godine. U toj tragediji su dva člana posade izgubile život, zapovednik Milan Brzaković i upravitelj mašine Nikola Kosovac. Od pogibije do današnjeg dana nije bilo odgovornih za ovu plovidbenu nesreću. Prvobitni izveštaj Sudskog veštaka je izazvao čak i odbacivanje tužbe porodice stradalih 2019. godine. Da podsetimo, nakon samog potonuća mediji i nadležni organi su davali razne verzije događaja, od prvobitnog optuživanja posade za pijanstvo i nemar pa do krajnjeg nalaza da je za potonuće odgovoran “zamor materijala”.

Mi smo se, kao Udruženje profesionalnih lađara Srbije u saradnji sa porodicam stradalih članova posade, oglasili po ovom pitanju sa našom analizom i tumačenjem nemilog događaja, naglašavajući da brod ne može da bude star već samo ispravan ili neispravan. Od prvog dana naša pažnja je usmerena na loše održavanje i na, po našem mišljenju, loše odrađen pregled broda od strane Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, te olakom izdavanju dozvole za plovidbu.

Nakon četiri godine naloženo je ponovno veštačenje tj. Mišljenje za dopunski nalaz (U prilogu teksta). Isti sudski veštak je odradio veštačenje, ovaj put odgovarajući na jasno definisana pitanja. U ovom ponovljenom veštačenju se jasno vide propusti na koje smo i mi od početka ukazivali.

Ovi novonastali momenti u istrazi otvaraju mogućnost za pokretanje tužbe protiv odgovornih lica za ovaj nemili događaj te konačnom razrešenju ove tragedije, kako bi se ovakve i slične nezgode u budućnosti izbegle.

Za istrajnost da se ovaj slučaj do kraja iznese i dočeka pravdu zahvaljujemo se pre svega porodicama stradalih, svim članovima UPLS na svestranom trudu i zalaganju kao i novinarki Večernjih novosti iz Smedereva, gospođi Jeleni Ilić koja je od prvog dana profesionalno izveštavala o ovom slučaju.

Zbog onih koji su plovili, onih koji plove i onih koji se sa plovidbe nikada neće vratiti…

Upravni odbor UPLS

FOTO: Mišljenje za dopunski nalaz veštačenja