U protekle tri nedelje, tačnije od početka novembra, od kolega koje plove kroz Smederevski akvatorijum i od onih kojima je luka utovara/istovara Smederevo, dobili smo informacije o pojačanoj aktivnosti pripadnika rečne policije. Rezultat ovakvih aktivnosti je svakako pozitivan i za svaku pohvalu, jer u proteklom periodu nije prijavljna nijedna krađa ili pokušaj pljačke na brodovima i plovnim objektima na tom delu Dunava.

Ovom prilikom, opet pozdravljamo i pohvaljujemo angažovanje pripadnika ove jedinice i napominjemo da im kao UPLS stojimo apsolutno na raspolaganju u cilju rešavanja ovog zajedničkog problema. Takođe pohvaljujemo nivo profesionalnosti i ljubaznosti koja postoji između ukrcanih posada brodova i policajaca u patroli.

Činjenica da je svaki početak težak je dodatno potrekpljena stanjem na terenu. Naime, rečna policija Smederevo raspolaže jedniim jedinim čamcem, otvorenog tipa, bez osnovne navigacijske opreme, sa samo jednim motorom. Pripadnici smederevske policijske jedinice su primorani da rade u uslovima koji su daleko od dobrih i uz velike napore se trude da obave svoj zadatak i zaštite imovinu i posade od lokalnih razbojnika.

Kako se bliži zima, temperature na vodi su sve niže i povećana vlažnost vazduha čine subjektivni osećaj hladnoće još jačim usled višesatnog boravka na otvorenom. Policijski čamac nema kabinu koja bi posadu zaštitla od kiše i hladnoće a kako su magle učestala pojava u ovo doba godine, nedostatak radara ili bilo kakve elektronske karte je dodatni problem ovim ljudima. Usled niskih temperatura, primorani su da predahe od hladnoće potraže na brodovima usidrenim u sektoru ili da se vrate u bazu i samim tim prepuste sav prostor i vreme razbojnicima da neometano nastave svoje aktivnosti. Prijavljen nam je i jedan slučaj da je usled guste magle čamac ostao „zarobljen“ uz jedan brod gde je posada broda ponudila utočište od hladnoće policajcima u patroli te ih je potom brodom prebacila do pontona jer nisu imali nikakvu opremu za plovidbu u uslovima smanjene vidljivosti (radar i elektronska karta).

Ovom prilikom apelujemo na nadležno ministartstvo da obezbedi adekvatnu opremu pripadnicima rečne policije u vidu čamca koji može da pruži uslove za višesatni ili višednevni boravak na vodi, sa adekvatnom opremom za radio vezu sa brodovima, radarom i opremom za praćenje brodova (ECDIS). Takođe opet predlažemo uvođenje „vruće linije“ odnosno direktne telefonske veze sa dežurnom patrolom rečne policije jer pozivanje preko 026192 u slučaju potrebe ili nužde iziskuje previše vremena, a u ovakvim situacijama ključna je brza reakcija.

Napominjemo da je slična situacija na svim važnijim sidrištima u Srbiji i da policija i pored najbolje volje i rešenosti da suzbije kriminal, ne poseduje adekvatnu opremu i dovoljan broj ljudi.

Policijski čamac u Smederevu.

Смедеревска речна полиција за шест месеци запленили осам тона робе

FOTO: NOVOSTI

Primer kvalitetnog čamca za policijske poslove na reci.

FOTO: www.pd-os.polizei-nds.de