Novosadsko sidrište je često preopterećeno usidrenim objektima zbog velikog broja brodova koji vrše manipulaciju robe u luci. Sidrište nema jasno postavljenu granicu sa plovećim bovama i često nedostaje adekvatan nadzor usidrenih objekata od nadležne Lučke kapetanije i Inspekcije plovidbe. To se vidi i oseti svaki put kada počne da duva vetar pa usidrene barže počnu da ulaze u već ograničen plovni put.

FOTO: Usidreni objekti u Novom Sadu, radarska slika u uzvodnoj plovidbi (plovni put je uz desnu stranu trenutnog radarskog prikaza)

Na radarskoj slici se jasno vidi da je prolazak brodom gotovo nemoguć. Nakon 16h nemoguće je obratiti se bilo kom nadležnom organu koji bi mogao pravovremeno da reaguje ili da bar upozori brodare na opasnost.

Napominjemo da se slične situacije dešavaju pri svakom jačem vetru na svim sidrištima u Srbiji ali posebno se ističu Novi Sad, Pančevo, Smederevo i Ram, gde dodatnu opasnost predstavljaju i neobeleženi nedavno potonuli objekti i bageri sa lošom noćnom signalizacijom i neobeleženim sidrima . Ni jedno od navedenih sidrišta nema dežurnu službu te je lađarima posle radnog vremena nemoguće da dobiju adekvatnu informaciju ili da prijave opasnost u plovnom putu.

Ovaj problem egzistira već godinama i na žalost, situacija je iz godine u godinu sve lošija.

Upravni odbor UPLS