Danas je na 1105 km, u blizini ušća Velike Morave u Dunav, došlo do potonuća potisnice (barže), prilikom utovara na bageru “BP-7 Beli”. Prilikom havarije povređen je mornar sa plovnog bagera koji je hospitalizovan. Potonula barža, kao i plovni bager nalaze se u vlasništvu DMB Shipping DOO iz Rume.

VIDEO: Momenat preloma barže na utovaru

 

Na plovni bager “BP-7 Beli”  je do sada podnošeno nekoliko predstavki nadležnoj inspekciji plovidbe, na žalost bez ikakvih promena po prijavama. Bager već više od godinu dana nije propisno obeležen, ime na oplati se ne podudara sa imenom na transponderu, broj i kvalifikacija posade je vrlo upitna i ne postoji istaknuta zastava Srbije.  Podsećamo da su navedeni objekti u istom vlasništvu kao i prethodno napušteni i potonuli ledolomci Čakor i Vučevo koji su prošle godine, nakon ogromnog pritiska javnosti, ukonjeni sa novosadskog keja. U elektronskom upisniku brodova se vidi da bager ima važeći pregled, a kako ga je dobio ostaje misterija pošto ni jedna oznaka na bageru nije u skladu sa važećim Pravilnikom. Napominjemo da tehnički ispravan objekat NE MOŽE da se prelomi niti da potone, što bi pod lupu trebalo da stavi sam Sistem pregleda i nadzora brodova kao i rad “Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu” (bivši Jugoregistar).

Osvrt na događaje sa početka godine:

Ogroman broj potonuća brodova u našim vodama su ozbiljan pokazatelj da sistem bezbednosti nikako ne funkcioniše i da je situacija sve gora iz meseca u mesec. Na početku godine smo u roku od samo 7 dana imali potonuće čak dva broda istog vlasnika. Brodovi su bili uredno registrovani a zbog težine havarije naložen je vanredni pregled svih objekata kompanije “Netgroup sistem d.o.o.”. Kako su tada naveli iz nadležnog ministarstva svi brodovi su bili ispravni. Pozdravljamo inicijativu i želju nadležnih da se potvrdi bezbednost i dobar rad Uprave, ali postavlja se pitanje kako je moguće da nema primedbi na bezbednost kada svako sa malo više iskustva, samo analizom fotografija sa sajta Uprave uočava minimum tri ogromna bezbednosna propusta?! Da li je to javašluk, neznanje ili samo previd pokazuje činjenično stanje na terenu.

FOTO: http://uprava-brodova.gov.rs/registar_stage/cir/blog/2021/02/0

Tabla sa oznakama na barži oštećena i nečitka, nedostaje marka maksimalnog uronjenja barže na bazdarskoj lestvici.

 

Na vodonepropusnom poklopcu ne postoji zaptivna guma.

 

Barža nema sidro ni sidreni lanac

 

Na priteznoj vinti nema adekvatne zaštite zupčanika

Upravni odbor UPLS